Allahu Akbar

si comel sekalian

Sunday, November 25, 2012

CERITA PASAL KETAWA (episod 2)

Assalamualaikum....
seperti yang saya dah janjikan haritu, saya akan sambung episod ke2 utk cerita pasal ketawa kan..hehe. kepada sesiapa yang nak baca lagi boleh klik di situ sahaja..

Baiklah, kali ni saya akan menyambung pula tentang cerita yang lebih menarik lagi..

Sebenarnya, ketawa pada zaman Dinasti Han di China sekitar tahun 206 Sebelum Masihi hingga 220 Masihi merupakan satu hukuman kepada pesalah. Haa....dahsyat tak dahsyat... Hukuman ini dianggap sebagai hukuman 'terhormat' sebab tidak meninggalkan sebarang kesan seperti parut dan luka pada tubuh mangsa dan mangsa juga boleh pulih daripada hukuman tersebut dengan tempoh yang amat singkat, iaitu sebaik sahaja tamatnya tempoh hukuman.

Tapi, geletek bukan sebarang geletek. Bukan macam geletek 3-4 minit. Sebaliknya, pesalah akan diikat dan digeletek berjam-jam, sampai terkencing dan kejang-kejang urat dibuatnya! Dan untuk pengetahuan semua sebnarnya, hukuman sebeginilah hukuman yang paling menyeksakan antara banyak-banyak hukuman dim luar sana.

Hukuman geletek juga dijalankan pada zaman Rom Purba dahulu. Berbeza dengan negara China yang mengenakan hukuman dengan menggeletek mangsanya di seluruh badan, zaman Rom Purba ini hanya menjalankan hukuman di bahagian kaki mangsa sahaja. Caranya, kakai si pesalah atau mangsa ini akan direndam dengan air garam terlebih dahulu selama berjam-jam supaya terasa masin. Pelik? Memanhg pelik...

Nak tahu kenapa kaki pesalah ini direndam dengan air garam terlebih dahulu? Ha...ni adalah sebab untuk menarik minat kambing bobok untuk menjilatnya. Ish...gelinya. Bayangkan sahaja kalu kita yang menerima hukuman sebegitu. Apa agaknya reaksi kita ye? haha..

Sambung..disebabkan berasa sedap,si kambing bobok tersebut mulala berasa semakin sedap dan bertindak menguyah-nguyah dan menggigit-gigit pula kaki mangsa samapi luka-luka. Dan pada ketika dan saat inilah, hukuman yang menggelikan itu menjadikan hukuman yang MENGGERIKAN dan MENYAKITKAN.....
hukuman ini hanya akan berakhir jika kaki mangsa sudah tidak berasa masin lagi sebaliknya diganti dengan luka dan darah......

saya search google dan ini rupa kambing bobok tu. tapi saya tak pastilah sama ada ni rupa kambing bobok sebenar yang dimaksudkan...rasa macam bukan je...comel kan? macam muka siapa agak-agak? hehe..

macam-macam pula cerita pasal ketawa ni.. rupa-rupanya, selain menghiburkan, ketawa juga boleh menyakitkan. Fakta mengatakan kalau ketawa lebih kita akan mengalami sakit otot pula. Oleh sebab itu, kalau nak ketawa tu, berpada-pada lah ye..

Sebenarnya, ketawa ni banyak keburukan. Nak tahu keburukannya? Tunggu episod yang ke tiga... =)

Yang baik datang dari Allah, yang buruk datang dari saya sendiri. Wallahu a'lam...
Ma'assalamah..

No comments:

Post a Comment